Archive for October, 2010

Stäng av datorn!

Det är tillägget till listan över remedies för vata-överskott.

Stäng av datorn, stäng av tv:n. Båda dessa elektroniska enheter ökar vata.

Så åtminstone sista vakna 1-2 timmen före sömnen: shut down your electronics, och ta i stället ett bad, älska, läs en bok, ligg i viparita karani asana.

Remedies for exhausted spacesuits

Så vad göra när vata är förhöjt och ur balans?

Grunda.

Vila.

Hålla sig varm, äta varmt.

Tänk jord, fötter, värme och minska ner på antalet aktiviteter. Rör dig långsammare. Gör färre saker.

Sesamoljemassage, abhiyangar: Massera varm sesamolja in i kroppen från huvudet och neråt i 10 minuter. Låt oljan sitta i ytterligare 10 minuter (i ett bad eller en dusch, eller bara inlindad i badrocken).

Pranayama: full andning, fokus på lång utandning.

Asanas: Yoga för muladhara chakra [baschakrat], asanas som befrämjar grundning och öppnar flödet i underkroppen, benen, fötterna. Stående asanas med medvetenheten i fötterna. Framåtfällningar. Höftöppnare.

Restorative asanas som grundar för stillhet, stabilitet. Surrender to the Earth. Apana vayu.

Nada yoga – yoga of sound, mantra: LAM / OH.

Sinnesorganet för muladhara chakra är näsan. Grundande dofter är träiga, jordiga dofter som bl a sandelträ, Vata-olja. Känn och välj själv. Känn vad som lugnar i magen, grundar, skapar en känsla av trygghet.

Element att vistas i: naturen. Let mother Earth heal you from inside and out.

Foto: Linda Sällström

En hel dags vila

Jobbat för hårt på mitt copyjobb den här veckan. I onsdags efter jobbet gick jag raka vägen från ytterdörren och till sängen (världens bästa möbel i världens bästa hem) och stannade där raklång resten av kvällen. Från typ halv sju! Vet inte hur jag fick tänderna borstade i slutändan (men det fick jag). Rymddräkten var vollständich tömd på kraft.

Torsdag var littlewing-jobbdag med yogaklass på kvällen, definitivt lugnare i intensitet, men ändå hur mycket som helst att göra. Allt ändå uppvägt av att få hålla klass på kvällen. Hur jag än mår innan, så är det mitt paradis, mitt element, min passion. Yoga love!

Och så igår fredag. Jag körde i sån omkörningsfil i intensiteten på mina jobbtimmar att jag återigen kramade ur varendaste droppe av mig själv. Ovanligt oyogiskt för att vara mig. Men ibland måste jag testa. Och lär mig mer för varendaste gång, den hårda vägen …

En kroppsdel som sa prompt ifrån (förutom hjärnan, som knappt kunde lokalisera mig till pendeltågsstationen på eftermiddagen, och själen som kände sig klart försummad) var mitt skadade ben. Och inte bara vaden, utan hela benet! Idag har jag haft benvärk hela dagen. Och nästan inte gjort ett schmack, på hela dagen. Bara varit. Fast det är bättre när det är självvalt, inte framkallat av överansträngning.

Experimentets utfall sålunda: FAIL.

Nästa vecka lägger jag mig i alldeles vettiga högerfilen och håller normal fart.

I morgon bitti är det soft self sadhana (practice) för mig, så gott det funkar med vaden. Jag ska yoga med Carson, min Prana Flow-mentor, på internet!

Jag börjar längta efter min kropp-före-skadan.

Den kommer.

Men det finns INGET som kan överträffa det faktum att jag har haft sinnesro över min skada sen sekunden det small till i vaden (vilket skedde i dans, inte yoga!). Det faktum att jag får leva i frid och sinnesro, come what may. I am what I am. Lots of peace. Lots of Buddhi. And lots of fun. : )

Men också med en rymddräkt full av mänskliga begränsningar. Jag lär mig av dem.


Stockholm Yoga & Dance Festival 5-7 november

Halloween, pfft … det är nästa helg det smäller: Stockholm Yoga & Dance Festival på Balettakademin i dagarna tre!

Jag har Prana Flow yogaklass kl 8-9.30 på lördagmorgonen (6 nov) och tycker det ska bli fantastiskt! Hoppas att många tar sig upp och inte missar allt som erbjuds, det vore underbart att få guida en stor klass igen. På vårt exklusiva lilla smultronställe buddha spa är vi ju bara 12 st plus mig själv i en full klass.

Efter min klass ska jag bara toknjuta av det övriga enorma utbudet av yoga- och dansklasser. Det är såå mycket att välja bland … tre eller fyra pass parallellt, under både lördagen och söndagen! Jag kan inte lista dem alla … men längtar bl a efter mina fina vänner Jenny Maya Edlunds Organic Yoga och Sofie Carlssons Urban Yoga (tyvärr schemalagda samtidigt!), Voice in Power, barnyoga, Yogalates, Rocket Yoga, Jivamukti, paryoga med Magnus Lindroth och Malin Berghagen, och så dans, dans, dans

Visserligen kommer jag delta typ fysiskt passivt, då min vadmuskelskada är långt ifrån läkt för belastning i varesig avancerad yoga eller dans. Men jag kommer vara där! Och lördagkvällens stora fest, den är given. Och fredagkvällens invigningsfest med bl a Virpi Pahkinens gudinneliga dans …

Homecoming of my blog

From now on, I’ll be writing my previous www.alltomyoga.se blog “Yoga on Wingshere!

Here at my own website I am free to write and philosophy on everything I choose, including letting you know all the exciting events that take place around my yoga – and others.

I’ll still be writing posts in both Swedish and English.

Happy Halloween! These beauties found me today. Last week they were under snow. : )

Finaste uppskattningen!

Oboy, en sån otroligt fin artikel om mig och yogan.

Tanja är elev på min nybörjarkurs på buddha spa, vi yogar på söndagarna kl 16.00. Hennes blogg inlägg från härom dagen (inklippt nedan) gjorde min vecka. Minst!

Här är artikeln och Tanjas härliga ekoblogg i original.